Ο SARS-CoV-2 είναι στέλεχος κοροναϊού που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο και η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία είναι πιθανό ότι αναπτύχθηκε αρχικά σε κάποιο ζωικό είδος και στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο. Με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κοροναϊός πιθανότατα μεταδίδεται από

άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της COVID-19 λοίμωξηs, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες). Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η λοίμωξη είναι βήχας, δύσπνοια, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες και καταβολή δυνάμεων. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα (κυρίως καρδιοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και διαβητικοί) καθώς και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των περιστατικών που είχαν θανατηφόρο κατάληξη είναι περίπου 2%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, ούτε διαθέσιμο εμβόλιο.

Προληπτικά μέτρα κατά του SARS-CoV-2:
1.    Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (πυρετός, βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και συγκεκριμένα:
2.    Σωστό και επιμελές πλύσιμο χεριών, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών). Αν τα χέρια σας δεν είναι εμφανώς λερωμένα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα.
3.    Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.
4.    Δεν μοιραζόμαστε με άλλους άλλα προσωπικά αντικείμενα
5.    Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τα φιλιά.
6.    Επαρκής και συστηματικός αερισμός χώρων.  
7.    Οι λείες επιφάνειες των σημείων που συνηθίζουμε να πιάνουμε συχνά πρέπει να καθαρίζονται καλά και συχνά.
8.    Εάν κάποιο άτομο εμφανίσει συμπτώματα (πυρετός, βήχας, φτέρνισμα κλπ) στη δουλειά πρέπει να τηρεί κατά το δυνατόν απόσταση πάνω από ένα μέτρο από άλλα άτομα και να φοράει απλή χειρουργική μάσκα, αν υπάρχει δυνατότητα να παραμείνει σε ξεχωριστό εντελώς χώρο μέχρι να αποχωρήσει από την εργασία.
9.    Όλοι οι εργαζόμενοι με συμπτωματολογία νόσησης αναπνευστικού θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμένουν εκτός χώρου εργασίας. Επιστροφή στην εργασία μόνο αν είναι απολύτως καλά, τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς πυρετό και χωρίς άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (καταρροή, έντονος βήχας ή πταρμός).
10.    Περιορισμός συσκέψεων, συγκεντρώσεων και γενικώς συναθροίσεων του προσωπικού σε κλειστές αίθουσες. Εξάντληση όλων των μορφών επικοινωνίας και εργασίας εξ’αποστάσεως, αν υπάρχει δυνατότητα.
11.    Περιορισμός ή/και αποφυγή των ταξιδιών σε χώρες με έξαρση της νόσου (ιδιαιτέρως Κίνα) εκτός αν συντρέχει απόλυτη και άμεση ανάγκη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του ατόμου που πρόκειται να ταξιδέψει για τους κινδύνους και τα μέτρα προφύλαξης, όπως αναφέρθηκαν ανωτέρω.   
Υποψία κρούσματος COVID-19: Σε περίπτωση που συντρέχουν αθροιστικά τα παρακάτω:
α) οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (αιφνίδια εμφάνιση τουλάχιστον ενός από τα ακόλουθα: βήχας δύσπνοια, πυρετός) ΚΑΙ
β) εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων στενή επαφή με γνωστό κρούσμα της νόσου ή ταξίδι σε περιοχή που θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού όπως Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα.
Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ  τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η επιστημονική κοινότητα δεν είναι σε θέση να προβλέψει τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Πρόκειται για έναν νέο παθογόνο παράγοντα, για τον οποίο η γνώση μας είναι ακόμα περιορισμένη. Για το λόγο αυτό απαιτείται ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση μόνο από έγκυρες πηγές και υπεύθυνους φορείς.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΤΑΒΕΛΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ
koron1

koron2

Κορωνοϊός Covid 19 – Χρήσιμες Οδηγίες

koronoios

Νέος κορωνοϊός: Συμπτώματα και τρόποι προστασίας

Your Europe

yellow el

Μηνύματα Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

gscp logo xoris grammata 0

Ecastles

ecastles

Σημαντικές Ανακοινώσεις

Για επικοινωνία με τον Δήμο
2751360000


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ


Δωρεάν ψυχολόγοι στον Δήμο Άργους Μυκηνών

Τσώκρη 63, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 με 15:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2751360747


- 15960: Πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός.
Tηλεφωνικές αναγγελίες βλαβών στο Δήμο Άργους – Μυκηνών


- Υπεύθυνοι ταφής
Δ.Ε. Λυρκείας, Κωτσιαντής Ι. , Τηλ: 2751361100
Δ.Ε. Μυκηνών, Παπαιωάννου Ν. Τηλ: 2751361216
Δ.Ε. Κουτσοποδίου, Μπάρλα Π. , Τηλ: 2751360900
Δ.Ε. Ν.Κίου, Τσίρου Μ, Τηλ: 2751051013


prosklisi-dim-simv
argos-tourism
ethelontismos-banner
Read bokies review by artbetting.net
The Betst Bokies Romenia Bonus bet365 here.
Download Full Premium themes
Склад за дървен материал - Прочети тук.